Наистина ли е австралийският футбол "Въздушен пинг понг"?

Н

Израснал в Куинсланд след Втората световна война, разбрах за „Австралийските правила“ едва когато бях в началното училище в четвърти клас. Училището ми предлагаше ръгби лига и австралийски правила като зимни спортове. Избрах да играя нашата австралийска игра. Скоро разбрах, че се нарича „Въздушен пинг понг“ от поддръжниците на другата игра, която досега беше най-популярният футбол, игран в държавата.

Погледнато назад, в средата на ХХ век, виждам оправданието за това вярване. Футболът често се риташе високо във въздуха, за да бъде хванат над главата или отхвърлен от маркиращия играч. Всяка марка или свободен удар често водят до спиране, при което атакуващият играч рита футбола отзад марка, посочена от съдията. Така че играта беше донякъде статична.

След всяка кавга / спиране, футболът се отскачаше във въздуха за състезание като чук в баскетбола. Футболът би могъл да се играе с ръка или да се събори напред; изстреля от земята и отборът вкара, като изрита футбола през четирите гола. Решаването беше, но в рамките на определени правила. Като цяло футболът прекара много време във въздуха.

Терминът “пинг понг” обаче предполага мека игра. Ето къде прякорът на националната ни игра беше толкова подвеждащ. Австралийският футбол е 360-градусова игра. Няма странична страна. Играчите могат да се справят, изтласкат или блъснат от всяка посока. В онези други футболни мачове, играта е пред играча. Така че играчите виждат, че таксерът идва. В допълнение към това има 18 опозиционни играчи, готови да се справят, да натиснат или да се сблъскат, за разлика от 13 или 15 в тези ръгби игри.

Съвременната игра на австралийския футбол осмива този прякор.

Това е играта, която има

  • Най-големият овал;

  • Той има най-много играчи, участващи във всяка футболна игра, всъщност на овалната игра;

  • Играе се най-дълго време.

Модерната версия вижда играчи, които тичат постоянно от края на полето до другия. (Овалът е елипса с дължина около 160 метра с ширина 120 метра в центъра на овала. Овалите на играта Ръгби са правоъгълни и дълги само 100 метра.)

Справянето се превърна в характеристика на играта. Справянето, което се вижда в играта, е толкова силно, колкото се вижда в игрите по ръгби, с изключение на това, че има тенденция да бъде едно на едно. Целта на приспособлението е да обезвреди играча на футбола и да го постави на земята.

Тъй като играта е толкова бърза с много бягане и яростно справяне, както и висока маркировка, броят на нараняванията се е увеличил от основно наранявания на меките тъкани до реконструкции на коляното, сътресение, счупени кости, за да назовем само няколко наранявания.

Играта е станала толкова бърза, че сега се съди от двама или три или дори четири полеви арбитри в зависимост от конкретното състезание на отворено ниво.

Играч от нашата австралийска игра трябва да владее много повече умения, отколкото в игрите по ръгби. Играчът трябва да може да рита и двата крака с различни стилове на ритане; хандбал по различни начини с двете ръце; развалят марка; да може да се блъска и да пасе противник; избягвайте около играчите; тичайте бързо подскачайки топка; вземете топка от земята, работеща в темпо и ритайте голове от всички ъгли.

И накрая, играта на най-високо ниво е станала професионална с почти ежедневни тренировки и игра, отнемащи всички, освен 4 седмици в годината.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta