Hvordan lese slik at barna dine blir forelsket i bøker

H

Skal du tenne lesekjærligheten hos barnet ditt, må du gjøre mer enn å bare lese ordene side etter side, bok etter bok. Hvordan du leser og hva du gjør under lesingen avgjør hvor mye barnet ditt får ut av den lesetiden. Så hvordan leser du slik at barna dine blir forelsket i bøker? Her er noen forslag:

 1. Engasjer barna i historien når muligheten tillater det. La dem for eksempel bli med i sang og rim, si repeterende fraser eller fyll inn de siste ordene. Noen historier tillater at noen opptrer med, for eksempel å brøle som en løve eller mjave som en katt. Vis barna at med bøker kan de være aktive deltakere i stedet for bare passive lyttere.
 2. Les med uttrykk. Du kan bruke forskjellige stemmer for forskjellige karakterer. Varier også måten du leser på: høyt, mykt, trist, glad, spent, skummelt osv… i henhold til teksten. La stemmen din og ansiktet få frem følelsene til ordene. Sett i gang fantasien deres ved å gjøre historien levende for dem.
 3. Stille spørsmål. Det er flere typer spørsmål du kan stille:

  • For å bringe deres oppmerksomhet til visse detaljer. For eksempel, “Kan du se hvor den store stygge ulven gjemmer seg?”
  • For å øke forståelsen. For eksempel: “Hvorfor tror du den lille røde høna ikke ville dele brødet hun hadde laget?”
  • For å få dem til å forutsi hva som kan skje. Disse spørsmålene irriterer også deres nysgjerrighet. Spør for eksempel “Hva tror du vil skje videre?”

  Bare pass på at du ikke gjør leseøkten til en quizøkt. Ikke still for mange spørsmål, ellers vil det forstyrre flyten i historien.

 4. Berik lesingen med følge opp aktiviteter og diskusjon. Tenk på håndverksideer eller sanger som er relatert til historien. For eksempel, etter å ha lest Eric Carles The Very Hungry Caterpillar, kan du lage et sommerfuglhåndverk eller synge en sang om ukedagene. Det kan være så enkelt som å la barnet tegne favorittkarakteren sin eller favorittdelen av historien. Hva med å identifisere nye ord for å utvide ordforrådet. En annen idé ville være å snakke om lignende opplevelser barnet ditt kan ha hatt. For eksempel, hvis historien handlet om å gå til legene, kan du minne barnet ditt på den gangen han gikk til legene. Diskuter barnets følelser og syn på historien eller illustrasjonen.

For å få mer ut av en bok, her er noen finere punkter å huske på:

 1. La barna håndtere boken ved å oppmuntre dem til å hjelpe til med å bla. Ikke vær redd for å la dem utforske boken på egen hånd før eller etter at du har lest historien. De vet kanskje ikke hvordan de skal lese ennå, men de kan fortsatt nyte illustrasjonene. Og hvis de kjenner historien godt nok, kan du ta dem i å late som de leser, akkurat som deg.
 2. Hvis du leser for småbarn, ikke glem det introdusere dem til bokens sammensetning. Ikke bare les tittelen på boken, men les også navnet på forfatteren og illustratøren. Vis dem hva som er forsiden av boken, som er baksiden og hvor du skal begynne å lese. Pek på ordene mens du leser slik at de vet at lesingen gjøres fra venstre til høyre, og fra toppen til bunnen av siden. Selvfølgelig absorberes alle disse bedre når de gjøres i moro og dumhet. Prøv for eksempel å lese en bok opp ned og barnet ditt vil bare være for ivrig etter å korrigere deg.
 3. Ikke forhast deg gjennom boka. Les sakte og tydelig. Skap en avslappet atmosfære, fri for stress og angst. Bare for de få øyeblikkene, frigjør tankene dine fra de 101 oppgavene du venter på deg.

Så hvis du vil at barnet ditt skal elske å lese, vis dem først hvor morsomme bøker kan være. Å åpne bok etter bok og bare monotont lese ordene i den vil ikke gjøre mye for barnet ditt. For å få mest mulig ut av en bok, må du engasjere dem og trekke dem inn i historien. Hvis du kan gjøre dette, vil du øke barnets kjærlighet til bøker og lesing.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta