Skating og Newtons lover

S

Fysikk er det som driver skøytene, det være seg de tradisjonelle rulleskøytene eller den nye tids rulleskøyter. Verden handler om vitenskap. Og når det kommer til å snakke om vitenskapen bak ting, er det fysikk som slår på.

Newtons bevegelseslov består av tre grunnleggende lover. I stedet for å gå fra lov 1 til 3, la oss gå i rekkefølgen etter hvordan skateren begynner å gå på skøyter og til slutt stopper. På denne måten blir forståelsen av underliggende lover enkel.

Starter skøyteprosessen

Skøyteløperen starter prosessen med å gå på skøyter ved å skyve tærne og hælene i bakken, motsatt av retningen han/hun ønsker å bevege seg i. Her overføres energien fra musklene (potensiell energi) til hjulene (kinetisk energi) på skøytene. Skateren beveger seg fordi bakken utøver en lik og motsatt kraft til hjulene, og dermed får den til å spinne.

Dette er styrt av Newtons tredje bevegelseslov som sier at “Hver handling har en lik og motsatt reaksjon”. Handlingen her var å presse bakken med skøytene og den likestilte og motsatte reaksjonen var å presse skøyteløperen fremover.

Mens dette skjer, spinner hjulene på grunn av et dreiemoment som produseres av friksjon fra bakken. Denne friksjonen kalles statisk friksjon. Denne kraften får den ene overflaten til å gli over den andre. Det skjer slik at når rullebladene beveger seg fremover, beveger overflaten av jorden seg bakover for å la skateren bevege seg. Høres rart ut?! Vel, jorden er så enorm at du nesten ikke merker at den går noen millimeter til den andre siden!

Gjenta prosessen for å få fart

Å fortsette hele denne prosessen gjentas om og om igjen for å få fart. Dette er styrt av Newtons andre lov som sier: “Hastigheten for endring av momentum er proporsjonal med den pålagte kraften og går i retning av kraften”. Det betyr at hvis du presser dobbelt så hardt, vil akselerasjonen være dobbelt så mye.

Det indikerer også at hvis du presser den andre veien, vil du bremse ned, det vil si redusere hastigheten. Det antyder også at tyngre kroppen (eller personen), mer kraft kreves for å akselerere. Derfor, lettere personen, raskere vil akselerasjonen være.

Gli med fart

Etter en stund vil skateren begynne å gli eller løpe. Dette skjer utelukkende basert på momentum samlet fra den høye hastigheten som ble oppnådd tidligere.

Newtons første lov om bevegelser sier dette som: “En kropp forblir i ro eller i bevegelse med konstant hastighet med mindre den påvirkes av en ekstern kraft”. Det vil si at skøyteløperen vil fortsette å kysse med mindre han/hun stopper ved å bruke bremser eller han/hun støter på noen eller faller og snubler på grunn av tap av balanse.

Dette er hvordan fysikk og skøyter henger sammen med Newtons bevegelseslover. Neste gang du skater, opplev det fra fysikkens øyne.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta